Biografie

Fost sublocotent la Vânătorii de munte în Regimentul de gardă de la Predeal, licenţiat în Teologie, Filosofie şi Litere (toate facultăţile absolvindu-le cu Magna cum Laudae, socotit un geniu), doctorand la Teologie la Pr. Dumitru Staniloae, absolvent a 4 ani de Drept, absolvent al Şcolii de Stenodactilografie, a intrat în monahism la mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor.

În anul 1948 a fost hirotonit ierodiacon la Zaclău (Tulcea), în 1949 ieromonah, în 1952, la 5 august este tuns în schima mare, la recomandarea părintelui Benedict Ghiuş, la mănăstirea Sihăstria, luând numele de Nil, şi am fost schivnicit de ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.

A fost secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareţ şi duhovnic la mănăstirile: Tarniţa (Vrancea), Măgura Ocnei şi Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamţ).

În 1956, pe 3 ianuarie a fost arestat şi ţinut 120 de zile în temniţă, fără să fi fost judecat, supus la batjocură şi la tortură. La 24 aprilie a fost judecat şi achitat, după ce a fost supus expertizei medicale a 20 de medici şi declarat sănătos.

Motivul întemniţării sale a fost “misticismul”. Mărturisirea lui Hristos, lucrarea sa apostolică de propovăduire a dreptei credinţe, străbătând ţara în lung şi în lat cu Biserica în spinare, săvârşind zilnic Sfinta Liturghie, predicând, convertind, spovedind şi împărtăşind poporul, în acele vremuri de prigoană comunistă.

Acest

,,vestit monah, mare ascet, profund înduhovnicit, renumit prin nevoinţele şi prin neîncetata rugăciune a minţii” (broşura Mănăstirii Tarniţa-Buzau, 2009, pag. 8)

a fost caterisit în noiembrie 1956.

S-a retras în satul natal (Crainici, jud. Mehedinţi) pentru studiu intelectual, unde a trăit în ascuns, în smerenie şi în asceză severă.

La 27 martie 1977 s-a mutat discret în Veşnicie.

23 Responses to “Biografie”

 1. Popa Manuel 29 noiembrie 2019 at 7:42 Permalink

  Buna dimineata,
  Sunt un nepot de-a Pr. Nil de la fratele sau, Petrica Dorobantu. Vreau sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru a-l face cunoscut pe parintele Nil Dorobantu.

 2. Maria 6 august 2018 at 20:47 Permalink

  Parinte Nil Dorobantu, te rog vino in ajutorul meu in situata in cade ma aflu. Multumesc lui Dumnezeu si lui Isus Hristos ca azi te-am descoperit. Te rog vino cat mai repede posibil in ajutorul meu. Multumesc.

 3. Adrian Pop 6 martie 2018 at 20:32 Permalink

  MULTUMESC PENTRU TOT EFORTUL DEPUS CA SFANTUL NIL DOROBANTU SA FIE CUNOSCUT DE NOI TOTI !!!!!!

  http://www.sfatulbatranilor.ro/forums/437-SFANTUL-PARINTE-NICOLAIE-NIL-DOROBANTU-O-FLACARA-VIE-A-NEAMULUI-NOSTRU

 4. anonim 13 februarie 2018 at 20:10 Permalink

  Sf Nil , trebuie sa spun ca andata ce v-am vazut si aflat de dv. din media online , am avut un vis ciudat cu multe cadavre uscate ce ma rugau sa le arunc in mare (antr-o apa cu sloiuri de ghiata) ! nu vreau sa par paranoica … ,dar unde sunteti ? unde va e trupul fizic ? faceti-va gasit cumva ; faceti-va prezent printre noi romanii , avem nevoie de dv sa ne veniti an ajutor ; va iubim

 5. Gica 20 octombrie 2017 at 21:35 Permalink

  Doamne ajuta as vrea si EU volumul 1,2,3 a pr Nil si cit Costa…Va multumesc din suflet

 6. ANCA 16 martie 2017 at 16:12 Permalink

  as vrea si eu o carete a parintelui Nil Dorobantu

 7. Romanov Camelia 23 noiembrie 2016 at 14:10 Permalink

  Sfinte Părinte Nil,
  Bine ai venit în viața mea, în inima mea.
  Aveam nevoie de pâinea sufletului Tău, aveam nevoie de Apa Vie a Credinței Tale.
  Fii nădejdea mea și alimentează-mi credița.
  Amin.

 8. Stefania Alexandru 24 mai 2016 at 16:51 Permalink

  Multumesc pentru aceste informatii alese..
  Regret ca l-am descoperit atat de tarziu..Cu atat mai mult ca a fost contemporan cu noi…
  Voi cauta cartile parintelui..

 9. Stiru Mariana 22 aprilie 2016 at 11:45 Permalink

  Buna ziua,
  Am citit scrierile Parintelui Ieroschimonah Nil, nu numai cu lacrimi duhovnicesti ci mai ales cu lacrimi de profunda durere sufleteasca. M-a impresionat viata de grea mucenicie pe care a trait-o, dar si profunda iubire pana la sacrificiu pentru Iubitul si Dulcele Iisus.
  Sa continuati sa aduceti la lumina si restul scrierilor sale si sa-l faceti cunoscut romanilor pentru ca este un mare sfant al vremurilor noastre.
  Am extras din ” Mistica ” aceasta rugaciune sau plangere a Parintelui, care ii caracterizeaza trairea mistica si prin care rugatorii si inchinatorii, pot tine legatura cu Parintele si prin el cu Bunul nostru Dumnezeu.
  Daca am gresit, va rog sa ma iertati!
  Doamne ajuta!
  Mariana.

  RUGACIUNEA
  PARINTELUI NIL DOROBANTU
  Slavă Ţie, Iisuse, că toate le-ai lucrat spre binele Etern si Infinit! Lucrează şi vorbeşte Doamne, pentru că robul Tău, ascultă! Slavă Ţie, Iisuse, Dulce! Ai făcut minuni multe in faţa noastră, a tuturora, dar inimile împietrite, urechile necircumcise, cerbiciile încordate, nu vor să se smerească! Hristos ne dă har şi iubire, credinţa şi nădejde, chiar în prigoana şi în amara primejduire, ne dă harisme precum odinioară primei Sfinte Biserici Ortodoxe.
  Deci nu mă părăsi Doamne, că nici eu, păcătosul, nu mă ruşinez de Tine în faţa lumii! Că în fiecare zi mor pentru Tine, sunt urât de tot cosmosul pentru Tine şi port rănile, Crucea, spinii, ocara, Biserica Ta in spinare! Ocara cu care Te-au urât ighemonii a căzut asupra mea! Si râvna casei Tale m-a mâncat! In timpul muncii, în via şi în ogorul Tău experimentez mistic. Si totuşi Hristos a biruit şi de data aceasta. Iată că s-a proslăvit, întru puterea Sa infinită eternă. Şi-a arătat slava Sa cea mare şi întru mine, m-a scos din pragurile morţii şi ale iadului cu Mână Tare şi Braţ Inalt, m-a însănătoşit fără să mă încredinţeze ajutorului omenesc. Parcă a fost un vis. Invie Doamne, să se risipească vrăjmaşii Tăi! Fă minuni Doamne, că Tu eşti Dumnezeul cel mare şi Atotputernic! Şi azi te-am experimentat, Te-am constatat că eşti Acelaşi Dumnezeu, viu şi lucărător şi adevărat, întrucât am auzit glasuri din ceruri şi Ti-am văzut lumina Taborica, Te-am gustat zilnic cât de Bun eşti, Tu, Iisuse Dulce, scump Mântuitor, şi văd cum mă proniezi şi mă porţi pe braţe şi pe umeri spre Patria Cerească! Că sunt primit la Ceruri şi sunt iubit cu iubire veşnică, numai pe TineTe iubesc şi Te propovăduiesc! Am murit şi am înviat din nou, ca să-ţi laud Slava Ta!
  Sunt îndragostit de Tine, Iisuse Dulce, n-am vorbe, nici scris, care să corespundă demnităţii Tale Divine, faţă de marile daruri pe care le-ai adus din destul peste mine! Ce să fac să-ţi mulţumesc, să Te bucur pe Tine, care ai spus că Ţi-e întristat sufletul până la moarte? Lasă-mă să-Ţi scot spinii şi piroanele, vino la sânul meu bolnav şi mă tămăduieşte definitiv, minunează cu milele Tale viaţa mea cea surghiunită! Că numai pe Tine te am Scump Odor, Te iubesc cu iubire înflăcărată, în locul tuturor iubirilor! Vreau să Te am pururea pretutindeni! De aceea Te port şi Te apăr, îmi risc viaţa pentru Tine, cum şi Tu Te-ai răstignit pentru mine şi m-ai iertat înainte de a mă naşte! Pătrunde în sufletul meu îndurerat, veseleşte-mi inima rănită, lucrează precum, ştii în viaţa mea, ca să mă mântuiesc şi să-Ţi slujesc Sfânta Liturghie zilnic! Da-mi un loc să-mi întind Sfântul Antimis, să-ţi ridic altar sfânt curat, să mă rog pentru tot cosmosul, să Te proslăvesc împreună cu toată Ortodoxia şi cu Sfânta Biserica triumfătoare.
  Amin!
  Ai milă Iisuse Dulce! Că sunt prigonit şi n-am putere, n-am nimic şi nu pot să deschid gura! Dar nu mă ruşinez in faţa duşmanilor Tăi, Iisuse, ca să nu Te hulească, să nu Te defăimeze, din cauza noastră! Preamăreşte Sfânt numele Tău, întru toate, arată tăria Braţului Puterii Tale şi miluieşte-mă şi acopera-mă, că sunt strâmtorat din toate părţile şi nu am reazăm decât la Tine, scump Dumnezeule Sfânt!
  Auzi-mă Iisuse! Rămâi cu mine Iisuse Dulce, mângâierea sufletului meu şi mă miluieşte, ca sunt şi eu robul Tău şi nu am nici un alt scop decât să Te iubesc! Toti mă prigonesc, mă roagă să ies din hotarele lor, precum şi pe Tine te-au persecutat, te-au hulit cu batjocuri din hotarul gadarenilor şi a gherghesenilor! Dar dacă tu ai suferit, cine sunt eu păcătosul să fiu slăvit în valea plângerii?
  Slavă Tie, Iisuse, pentru toate! Te iubesc veşnic şi te apăr cu slabele mele puteri, că atunci când sunt slab sunt mai tare! Că tu esti eşti Dumnezeul viu, “Sfinte Tare “ , întru Tine mi-am pus nădejdea şi pe Tine Te iubesc, întru Tine nădăjduiesc pururea, pretutindeni, cu dor nespus. (…..)
  Iată ard de dorul Tău, de a Te vedea, de a Te auzi, de a Te simţi precum eşti, de a Te apăra, precum mi-am pus viaţa in joc pentru sfânta Ta Cruce, Icoana, Taina, peste tot, cu sfânta râvnă spre indumnezeire! Ai lovit pe toti duşmanii cu milă, ca să se pocăiască! Iartă-i Doamne ca nu ştiu ce fac! Dacă nu i-ar ispiti satana, n-ar huli si n-ar prigoni ce nu cunosc. Deci ai milă, Iisuse Dulce, şi intăreşte zidirea Ta, inalţă-ti Dreapta Ta spre izbăvire şi apără-mă şi pe mine de toţi duşmanii văzuti si nevăzuţi, trimite ingerul pazitor să mă acopere cu ale sale aripi şi imi dă să am har şi iubire, credinţă şi nădejde, lucrare in via şi in ogorul Tău, că Tu esti Adevăr şi Viaţă, Inviere şi Lumină şi pre Tine te laudă toate Puterile Cereşti, in veşnicia Infinită.
  Amin!
  Eu sunt vierme şi praf in Faţa Ta creatorule Divin şi vreau să mă mântuiesc! Slavă Tie, Doamne, pentru toate şi binecuvântat să fii in vecii nesfârsiţi! Te iubesc Iisuse, vreau sa-Ti ramân credincios, vreau sa Te propovăduiesc, vreau să Te am in inima mea rănită, vreau să Te apăr, vreau să te slujesc mereu că să am plată, să fiu cu Tine in Ceruri! Ia-mă Doamne de pe pământ şi ţine-mă langă Sânul tau, pune-mă in harul ceresc divin de-a dreapta Slavei Tale, iubeşte-mă şi acopera-mă cu iubirea ta mereu! Că n-am alt Dumnezeu afară de Tine şi n-am altă nădejde in afară de Iubirea Ta!
  Numai pe Tine Te am, Iisuse Dulce, şi numai intru Tine am nădejdea, numai cu Tine vreau să fiu! Sunt certat de toţi şi sunt bătut, toţi scrâşnesc din dinţi asupra mea, mă hulesc şi mă batjocoresc! Dar şi Tu ai fost prigonit şi hulit, bătut, scuipat şi înspinat, flămând şi gol, dosădit şi urât in zadar.
  Eu pentru Tine sufăr azi! Primeste jertfa mea in Ceruri si lacrimile mi le şterge, mă apară că neputincios sunt, slab si urât şi n-am loc unde să-mi plec capul! Că sunt prigonit, nu numai din cetate in cetate, dar chiar din casă in casă şi din om in om. Dar şi sfintele Icoane, sfintele Cruci, sfintele Taine şi altarele Tale sunt prigonite, hulite şi călcate in picioare. Iar Tu taci, sau vorbesti pe şpotite Cuvânt Ceresc! Te văd cat eşti de dosadit şi neinteles de creaturi, Iisuse Dulce!
  Mai lasă-mă, Iisuse, să răsuflu in durerea-mi grea! Mai slăbeşte Scump Iisus prigoana, ca să mă bucur de pacea Ta! Tu apară-mă şi acoperă-mă, ca să inceteze prigoana şi mă pune sub lumina aripilor Tale, mă scapă de toate relele şi mă intăreste cu harul Tău, că sunt mic şi prost şi n-am alt ajutor decat Dumnezeirea Ta Sfanta şi Dulce!
  Dar ce mai doresc alceva oare? Numai pe Tine vreau să Te iubesc şi să Te gust! Numai intru Tine am incredere şi vreau să Te cunosc, fericirea şi viata veşnică este intru cunoaşterea Ta Divina! Eu pe Tine Te vreau Iisuse Dulce şi intru toate pre Tine te cercetez, te caut, ca sa ma imbogatesc intru Slava Ta eternă Infinită, să am comori in Ceruri, că sus e adevarata bogătie, la Tine de-a dreapta Slavei!
  Iartă-mă că Te-am răstignit cu neamul şi cu ucenicii mei, indură-te şi dă-mi iubire, har şi putere de a-ti sluji vesnic! Vreau să mă inflăcărez de iubirea Ta şi să nu mai simt spinii, boldurile şi piroanele! Ajută-mi Doamne că prea sunt persecutat de tot cosmosul! Ajută-mi Iisuse Dulce să fac slujbe divine, să scot suflete din iadul cel mai din afund! Pentru prigoana dinlăuntru, incetează şi prohibeste-o pe cea din afară, deşi toate sunt grele! Dar cu Sfânta Ta Cruce biruiesc totul, că numai intru Tine imi aflu tot dorul.
  Iartă-mă Iisuse, că n-am cuvinte puternice, mă rog şi nu ştiu ce-aş vorbi eu păcătosul! Te-am pus ca pe o pecete pe inima mea, m-am pitit in Sfintele tale răni, m-am pitulat langă Sfânta Ta Cruce, am luat jugul Tău cel bun şi uşor, m-am invelit cu Sfântul Sânge Euharistic, sunt copleşit de vederea Ta, incântat de Cuvântul Tau Ceresc Divin!
  Vreau să mă pocăiesc şi să nu te mai supăr cu păcatele mele! Că pentru Tine mă mânii, mă doare sufletul când Te văd prigonit, vreau să Te apăr şi să-Ţi iau ocara asupra mea, mă supăr şi plâng, blestem pe satan şi pe toţi vrăjmasii Tăi, aş vrea să-i trăsnească Sfântul Ilie şi să crape pământul sub ei, că nu mai pot suferi să Te hulească atâta!
  In toate frământările şi prigoanele am văzut minuni şi taine divine, lucrarea lui Hristos a umplut totul, încât toti vrăjmaşii ei, cu capete şi picioare sparte şi rupte, hăituiţi de îngerul lui Hristos, au încetat prigoana. Dar lumea creaturii este schimbătoare şi iar mă va persecuta. Deci nu aştept decât mila, iubirea, providenţa lui Hristos, întru care nu-i schimbare, nici umbră de mutare. In mijlocul durerii, postului, foamei, setei, golătăţii, terorii, stăinătăţii, sunt cu Tine Iisuse Dulce şi Tu-mi eşti de toate.
  Ajută-mi Doamne Iisuse pururea, pretutindeni, lucrează prin mine, scrie şi propovăduieşte, dă har şi puteri, minuni şi semne, scoate din iad la Sfânta Liturghie miliarde de suflete! Primeşte, Doamne Sfinte, jertfa zilnică, iubirea, credinţa, nădejdea. Te apăr cu preţul vieţii mele, pentru că Tu Ţi-ai dat viaţa pentru mine şi pentru întreg cosmosul. Iar eu daca mi-am pus viaţa în joc pentru Tine, înseamnă că dobândesc viaţa veşnică şi învierea întru slava Ta eterna Infinită.
  Sufăr pentru Tine, în fiecare zi sunt dat ca oile spre junghiere pentru Impărăţia Cerurilor! Mă zbat cu frică şi cu cutremur, lucrând pentru mântuire! Duşmanii Tăi vor să-ti dea afară Sfintele Taine, Sfânta Cruce, să-ţi dărâme Sfintele altare, catacombele prigonite! N-am loc si vreme în contra-timpul incomensurabil, sunt singur şi rănit de iubirea Ta! Port ocara Ta între duşmanii Tăi, între farisei şi vipere, stăin şi însetat, gol şi fămând, rănit şi închis, prigonit şi din afară şi dinlăuntru! Intre spini şi şerpi zac, e grea Crucea pe care o duc singur, părăsit de toţi! Dar Te am exemplu pe Tine, căci ai dus Sfânta Cruce singur până la capăt şi porţi Sfintele Răni, în care mă ascund şi eu azi. Că înainte de a suferi noi creaturile, Tu însuti ai fost ascultător până la moarte.
  Eşti şi astăzi hulit, procesul şi judecata Ta înca nu s-au închis. Te înjură în faţa mea de Sfintele Paşti, Te blestemă şi Te hulesc toţi. Dar cum nu ţi-ai deschis gura din Sfintele Icoane şi de pe Sfânta Cruce, la fel tac şi eu, mai mult Te înţeleg, Te iubesc şi Te ador, Iisuse Dulce! N-am cu cine vorbi si n-am cui să mă spovedesc, de aceea-Ţi scriu din groapa cu lei şi din Egiptul patimilor, din amara primejduire, dintre ameninţări şi calomnii. Nu mă părăsi, nu mă prigoni şi Tu, că pe cine vine la Tine nu-i scoţi afară, iar eu la cine mă voi duce Doamne?

  Această “Plangere-Rugaciune” este extrasă din “Mistica”, scrisă de ieroschimonahul Nil Dorobanţu (pg. 105)

 10. Elena 18 august 2015 at 8:59 Permalink

  Buna ziua!
  Am citit fiecare din cartile parintelui Nil. Pentru mine e ca un izvor de apa curata care tot creste. Mi se pare valoros sa apara “literatura de sertar” si inca pe subiecte tabu: teofanii, cuvinte ceresti, prigonirea slujitorilor incomozi de catre statul ateu si biserica insasi. Si peste toate ca un fir rosu strabate ideea nevoii de Impartasanie, administrata constient si responsabil ca leac si vindecare de pacate, de teama, de apostazie.

  In urma cu cativa ani, cand au aparut cartile despre cei care au patimit in inchisorile comuniste, am vazut o fata nestiuta a vremurilor de prigoana atee, am cunoscut jerta unor oameni pedepsiti pentru convingerile lor sau arbitrar. Lucruri de neimaginat s-au putut intampla, lucruri de care si cei care stiau nu aveau curaj sa vorbeasca, cu atat mai putin sa scrie.

  Parintele Nil a dus o lupta pentru adevarurile credintei, in felul in care a putut, fiind controversat si atunci si probabil si acum. Dar a ars pentru Unul Dumnezeu si a strigat sa-i fie auzit cuvantul cum nu credeam ca poate face un om. Eu simt citind ca exista un acord deplin intre vorba si fapta lui, ca la sfintii inceputurilor veacurilor crestine. Il cred pe parintele Nil.

  In plus, parintele Nil era destept. Nu inteleg sensul multor cuvinte din cartile lui si le caut in dictionar si gasesc de fiecare data ca sunt folosite corect, doar ca el nu avea nevoie de dictionar pentru asta. Are si expresii si sintagme pitoresti si particulare scrierilor lui, dar si acestea adauga farmec la lectura.

  Astept urmatoarele carti, inteleg ca vor tot urma, daca Domnul va ingadui.

  • catalin Gheorghe 3 noiembrie 2017 at 21:18 Permalink

   Mi-as dori sa citesc, dar foarte probabil că n-o sa am timp destul. Ce carti recomandati din scrierile parintelui Nil Dorobantu?

   • Elena 2 ianuarie 2018 at 11:24 Permalink

    Autobiografia (editia reeditata) si Mistica

 11. marius 11 august 2015 at 17:56 Permalink

  Tot timpul Dumnezeu are oameni printre noi, dar ai vedem prea tarziu… Parinte Nil roaga-te pentru noi si tara asta!

 12. Georgiana 9 august 2015 at 23:38 Permalink

  Draga Sfinte Parinte Nil, ma bucur ca ai venit in viata mea si te rog nu ne lasa.

 13. Ioan 31 iulie 2015 at 18:32 Permalink

  am incercat sa il fac cunoscut pe acest minunat parinte si peste hotare. Multumesc pentru cartea biografica si astept sa le pot citi pe celelalte.
  http://www.preguntasantoral.es/2015/07/nil-dorobantu/

  • adina 31 iulie 2015 at 20:18 Permalink

   Doamne ajuta !

   Avem bucuria de a va cunoaste si a va multumi pentru articol.

 14. Adriana 16 aprilie 2015 at 19:19 Permalink

  În paginile cărții acesteia am întâlnit un fel unic de a spune adevărul. Îndrăznesc să caut cuvintele potrivite pentru felul acesta unic… Este o zicere dură. Gândul Părintelui Nil caută febril reperele adevărului crud pe care l-a trăit.
  Cartea este minunată, așa cum Omul acesta este Minunat.
  Cartea este pentru cei care iubesc CALEA, ADEVĂRUL și VIAȚA.

  • rodica sevastre 11 iunie 2015 at 14:34 Permalink

   Unde pot gasi cartile părintelui Nil Dorobantu?

   • admin 14 iunie 2015 at 17:22 Permalink

    Buna ziua!

    Le puteti comanda la numerele de telefon: 0745.960.076 sau 0748.684.322 – Asociația „Nil Dorobanțu”. Sau mai puteti face comanda pe site din pagina http://nildorobantu.ro/magazin/.

 15. Pr. Ovidiu 30 martie 2015 at 17:56 Permalink

  Nu este o autobiografie, ci o biografie!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fată, monahie, stareță | Limbaromana.org | Limbaromana.org - 19 martie 2017

  […] [4] despre părintele Nil Dorobanțu, vezi https://nildorobantu.ro/biografie/ […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.