Cerc de Istorie Bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

Zeci de elevi au participat marți, 8 decembrie a.c., începând cu ora 18.00, la o nouă întâlnire a Cercului de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“, desfășurată în sala T20 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Fragmente ale Bisericii Ortodoxe Române din perioada comunistă“, a fost tema ședinței de ieri seară, la care au luat parte pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae“ și drd. Alexandru Prelipcean, asistent în cadrul aceleiași facultăți.

Primul referat, „Biserica Ortodoxă Română între naționalism și socialism“ a fost susţinut de studentul masterand Daniel Filip, care a subliniat atât precaritatea ideologiilor veacului trecut, a căror ispită continuă să existe până astăzi, cât și ideea că „scopul Bisericii este acela de a apăra libertatea credincioșilor, drumul ei alături de stat oprindu-se acolo unde este încălcată libertatea persoanei“.

Despre „Părintele Nil Dorobanțu sau Monachus Absconditus” a vorbit în continuare Vlăduț Ionuț Ghionoiu student al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași și membru fondator al Cercului de Istorie Bisericească. Prin prezentarea personalității și a teologiei părintelui Nil Dorobanțu, lucrarea a pus în lumină atât personalitatea unui călugăr ascuns, preocupat de viața în Hristos, cât și necesitatea Bisericii Ortodoxe Române de a-și redescoperi bogăția spirituală și monastică a secolului al XX-lea.

Spre final, întâlnirea a luat forma unui dialog pe baza celor prezentate între tânărul auditoriu și invitați.

Fondat în anul 2010, Cercul „Arhiereu Narcis Creţulescu“ aduce în atenție o serie de teme mai puțin cunoscute ale istoriei bisericesti, avându-l ca îndrumator pe pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Sursa: Doxologia.ro